Share
Voorvertoning
 
 
 
 
 

Bonjour Trouwe Lezer,

Terwijl de zon nog volop haar best deed…
Terwijl jij je groep nog leerde kennen….
Terwijl de zomervakantie alweer ver weg voelde…
Terwijl alles weer zijn ritme gevonden leek te hebben…
Terwijl je groep zich vormde tot een veilige groep…

…sloop de herfst toch echt het hoekje om en werd het ongemerkt alweer herfstvakantie. Dé periode om naar binnen te keren en de drukte buiten te laten voor wat het is.

Maar hoe zag dat “binnen" er dan uit? Hoe ging eenieder afgelopen weken van buiten naar binnen?

Allez! On y va…
We gaan eens een kijkje nemen!

Oktober; een maand om naar binnen toe te gaan!

Iedereen was natuurlijk volop bezig met het vormen en leren kennen van zijn groep. Want, net als in het verkeer, moeten er gewoon afspraken zijn. Afspraken waardoor alles veilig, zonder ruis en zonder gedoe kan verlopen. Hierdoor kunnen jij en en groep zich richten waar je je op wilt richten: namelijk ontwikkeling!

 

Maar het vormen en leiden van een groep doet iedere leerkracht op een andere manier. De een focust op klassenvergaderingen om gezamenlijk tot afspraken te komen die dit jaar in deze groep geleden.

 
 
Grote WINST hiervan is, is dat dit samen vergaderen leidt tot een gezamenlijke draagkracht en verantwoordelijkheid in je groep.

De ander kiest ervoor om actief aan de slag te gaan met het belonen van specifieke, concrete afspraken, die gelden in deze klas. Dikke TIP voor het vergroten van het effect van deze interventie: maak de regel zo specifiek en concreet mogelijk!

Dan weten de leerlingen wat er van er van hen verwacht wordt en kunnen ze aan het gewenste gedrag gaan voldoen.

 
De volgende leerkracht koos ervoor om de gewenste gedragsafspraken expliciet zichtbaar te maken. Zo konden de leerlingen op elk moment zien wat er van hen verwacht werd. Dikke TIP bij deze interventie: zorg dat het geen behang wordt!! In veel klassen hangen alle gedragsafspraken op een poster in de klas en valt het niet meer op.

Gevolg -> het leeft niet.
Oplossing -> breng elke week een van de afspraken opnieuw onder het voetlicht door het op het bord te schrijven. Hierdoor richt je je weer extra actief en specifiek op het belonen van dat gedrag wat je wilt zien.

Tot slot waren er ook leerkrachten, die juist in deze eerste periode met mij aan de slag gingen. Ze wilden, door middel van het kijken naar videobeelden van zichzelf in hun eigen groep, meer grip krijgen op het effect van hun eigen handelen op hun groep.
 
 
 
 
Grote VOORDEEL van het kijken naar
beelden van jezelf in jouw eigen klas, is
dat je veel sneller ziet en ontdekt wat voor jou en jouw groep werkt. Maar ook
waarom andere dingen juist een averechts effect hebben!
 
Al met al, een maand van veel naar binnen keren en kijken naar wat er gebeurt in je groep en in jezelf. Naar binnen keren, om zo weer goed bij te kunnen sturen. Bijsturen in de richting waarheen je wilde gaan toen het schooljaar begon!

En vergeet niet om af en toe een frisse neus te halen....
Buiten...
 

Deze maand deelt Tessa (kleuter-leerkracht) haar ervaring over haar coachingstraject met mij. Zij wilde meer rust en plezier bewaren in de groep, maar kreeg dit zelf niet lekker van de grond en twijfelde over haar aanpak.

Tessa zegt over het coachingstraject het volgende:

Door middel van de coaching heb ik ingezien dat ikzelf veel energie verspil aan het begeleiden van de kinderen, terwijl ik weinig uit de kinderen zelf liet komen. Ik was keihard aan het werk en ontnam hen de mogelijkheid het zelf te doen.

Door het kijken naar de videobeelden van mezelf in mijn groep, heb ik heel snel geleerd hoe ik beter met mijn energie kan omgaan en hoe ik de kinderen zelf actief kan maken. Het was zo concreet en praktisch om op deze manier te werken. Tijdens de fijne samenwerking met Jorien heb ik, met een lach en met een traan, geleerd om eindelijk meer rust in mezelf te vinden. Ook heb ik een werkwijze gevonden om rust in de groep te behouden en de kinderen met plezier te laten ontwikkelen.
Ik gun dit iedereen die kritisch naar zichzelf durft te kijken en graag wil werken aan zijn eigen ontwikkeling.


Wil jij, net als Tessa, ook groeien in jouw vak als leerkracht?
Kijk dan hier of neem direct contact met me op om hierover meer te horen!

 

Wil je bewust worden van de elementen die jou Onvergetelijk maken als leerkracht?

Elementen die leiden tot rust een plezier in je groep?

Gebruik dan het Onvergetelijke Menu als checklist!!

Kijk wat je kunt doen om een Onvergetelijke Leerkracht te zijn.

Klik op de button en je kunt direct aan de slag!

Je ontvangt gelijk het Onvergetelijke Menu en het instructiefilmpje in je mailbox.

 
 
Meer inspiratie? Volg me dan ook op deze social media kanalen:
 
 
 



Je krijgt deze nieuwsbrief, omdat je je hiervoor hebt opgegeven en/of klant van ons bent.
@Samen met Jorien
Samen met Jorien, Jacob Vermijstraat 33, 2584XL Den Haag, Nederland
 

Email Marketing door ActiveCampaign